Túlevés

„Egyszerűen nem bírom abbahagyni, és aztán jön a bűntudat” – sok túlevéssel küzdő érintett története kezdődik így. Mindez egészen hasonlatos ahhoz a működéshez, mint amit az alkohol vagy a drog tart fenn egy függő életében. Gondolhatunk-e a túlevésre függőségként? Ön gondolt-e már erre?

 

Miközben a táplálékbevitellel egy biológiai funkciót elégítünk ki és így a saját életbenmaradásunkat garantáljuk, az étkezés számos eltérő rendellenes működés mentén is szerveződhet. Az evési rendellenességek leggyakoribb formája a túlevés.

A túlevés sok sajátosságában emlékeztet a függőségekre, nem véletlenül kap helyet az addiktológiai fogalomrendszerben is. Felismerhető onnan, hogy

 • az érintettek jelentős része túlsúllyal küzd (bár ez nem törvényszerű)
 • az átlagoshoz képest nagyobb adagokat fogyaszt vagy gyorsabb tempóban eszik
 • kellemetlen teltségérzetig történik az evés
 • az étkezést az undor érzete követi
 • előfordulhat a testsúly ingadozása
 • a fogyókúra önmagában sikertelennek, kudarcosnak bizonyul
 • depressziós epizódok társulnak a túlevéshez
 • érzelmileg vezérelt maga a túlevés
 • szégyenérzet társul a mértékvesztő evéshez
 • a szociális kapcsolatok kárt szenvednek
 • az énkép csorbul.

Lépjen a felépülés útjára szakértőink segítségével!

AMBULÁNS KEZELÉS

ÁLLAPOTFELMÉRÉS

FELÉPÜLÉS

BENTLAKÁSOS FELÉPÜLÉSI PROGRAM

Budai magánrendelő

Budai magánrendelőnkben teljes diszkréciót élvezhet. A rendelő előterében található váró és a közelben elérhető eltérő szakrendelések lehetővé teszik, hogy senki számára ne váljék nyilvánvalóvá, hogy Ön mi célból jelent meg. Hangszigetelt konzultációs szobánk segítségével bizalomteljes légkörben, teljes biztonságban kerülhet sor az első találkozásra és minden további alkalomra.

Bentlakásos program

Budapesttől csupán egy órányi utazásra, mégis a nagyváros zajától távol kezdheti el saját felépülését. Ősfás parkban vagy éppen a területhez tartozó tó partján tehet hosszú sétákat, megteheti az érzelmi jóllét felé vezető út első valós és szimbolikus lépteit. A diszkréció garantált, ahogy az Ön kényelme is. A zavartalan környezet biztosításával és gasztronómiai különlegességeinkkel egyaránt arra törekszünk, hogy miközben elszánt és szakmailag megalapozott felépülési munkára köteleződünk el, Ön megtapasztalhassa a kívánt változás első örömeit.

Titoktartás és diszkréció

Elegáns felépülési környezet

Multidiszciplináris szakmai stáb

Napi több órás egyéni konzultáció

Egyéni terápia

Személyre szabott felépülési program

Felépülésközpontú szemlélet

Laborvizsgálat

Nem csupán egy rossz szokás

Mindebből sejthető, hogy a mértékvesztett evés nem csupán egy rossz szokás, hanem egy érzelmi és viselkedési válaszokkal átitatott sajátos működésmód, a függőségekkel meglepően szoros rokonságban álló jelenség, ami lényegét tekintve eltérő megközelítést kíván meg ahhoz képest, hogy „ne egyél annyit”. Az alkoholtól és a drogoktól eltérően túlevés esetén értelemszerűen nem elvárható az absztinencia, vagyis a „nemevés”, de közösen kitűzött célunk lehet, hogy az étkezés csak saját funkciójának betöltésére korlátozódjon, és minden mögöttes tartalom kibogozhatóvá, átláthatóvá és kezelhetővé váljon.

Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége?