Blog

Édes élet és keserves függőség

Szerencsére ma már önsegítő könyvek sokasága, gazdag szakirodalom és eltérő segítő beavatkozások széles repertoárja hivatott a szenvedélybeteg hozzátartozóját támogatni. Ugyanakkor, ha a hozzátartozó megjelenik a szakembernél, ő legtöbbször „hozzá-tartozó” marad, a függő oldalán mutatkozó mellékszereplő.

Tovább >>

Egyazon függőség két (h)arca

Egyazon jelenség két perspektívája. Ugyanannak az éremnek a két oldala. Nem jó és rossz különválasztása és szembeállítása, inkább egy lehetséges folyamat valószerű állomásai. Egyetlen személy két monológja, két nézőpontja.

Tovább >>

A szerfogyasztás nyári időszámítása

Nehéz megjósolni vagy megtippelni, hogy mely időszakok jelenthetnek rizikót egy függőre és a felépülésére nézvést. A karácsonyt és az év végi ünnepeket tipikusan ilyen időszaknak tartják a szeretet ünnepével és az évzárással kapcsolatos érzelmi cunami miatt. De mi a helyzet a nyárral?

Tovább >>

A bulvárhírektől az azonosulásig

Teljes absztinenciát vállalni, egyáltalán nem inni: ez egy lehetséges döntés. Vajon ennek az ellenkezője is csupán egy döntés lenne? Vagyis mértéktelenül inni, ez szintén egy döntés?

Tovább >>

Én és a segítségem

Pszichológus? Pszichiáter? Addiktológus? Ki nyújthat megfelelő segítséget egy felépülésre elszánt szenvedélybetegnek? Kórház? Rehab? Ambuláns ellátás? Hova érdemes fordulni és egyáltalán mi a különbség? Az addiktológiai ellátórendszer egy átláthatatlan labirintusrendszernek tűnhet a segítségkérő számára.

Tovább >>

Világmegváltás helyett felépülés

Vállalás, elköteleződés, döntés. Nincs mit szépíteni rajta: a felépülés olyan elhatározás, ami valós súllyal bír és nagy reményeket ébreszt. A szenvedélybetegben és a hozzátartozóban egyaránt. Éppen ezért fontos, hogy a leendő felépülő kliens pontos és hiteles információkhoz férjen hozzá akkor, amikor felépülési alternatívát választ.

Tovább >>

A Majka-ügyről egy más nézőpontból

Kevesen lehetnek az országban, akik ne hallottak volna a Majka-Curtis ügyről. Sokan kizárólag bulvároldalról közelítik meg a jelenséget, pedig a két rapper között történteknek van egy nagyon fontos, közérdekű aspektusa: ez pedig az, hogy mit tehet a hozzátartozó a hozzá közel álló függő személy érdekében.

Tovább >>

Hogy igyon a gyerek a fesztiválon?

Hiszem, hisszük, hogy vannak dolgok, amikről beszélni kell, őszintén, arcpír nélkül. Ilyen az alkoholizmus, és más függőségek. Pálfalvi Sejla addiktológiai konzultánssal újra összeültünk, hogy mindenféle tabutól mentesen beszélgessünk a témáról. Most például a szülő szemszögéből is, aki kénytelen elengedni a gyerekét fesztiválozni, de nem szeretné, ha ott bármi baja esne…

Tovább >>

Függőség: kimondva és megpecsételve

„Függő vagyok.” Az Ön szájából milyen hangsúllyal hangzik ez a mondat? Egyáltalán elhangzik? Két szó, egyetlen, kétségtelenül sorsfordító erejű mondatba sűrítve. Vajon a tükörbe nézve hangzik el, suttogva és szemlesütve, hogy más véletlenül se hallja meg? Vagy bevállalósan a munkahelyi karácsonyi bulin, a kollégákkal történő koccintást megelőzvén?

Tovább >>

Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége?

Verified by MonsterInsights