Blog

Titkom, titkom, mondd meg nékem…

„Azért iszom, mert…”, ez a mondat sokféleképpen befejezhető. De sokszor megesik, hogy egy-egy ilyen mondatot nem lehet befejezni, mert olyan megterhelő titkok állnak a háttérben, amelyek felvállalása ellehetetlenül. A titkok egy része a tudattalanban reked anélkül, hogy az érintett képes lenne közvetlenül szembenézni velük. Más titkok megférnek a tudatos szinten is, de emberfeletti erőket igényel elkendőzésük, leplezésük. A titkok jelentős része oldódik az alkoholban, a szerfogyasztás enyhülést és megkönnyebbülést hoz. Ideig-óráig.

Tovább >>

Kinek a „kiváltsága” függővé válni?

Kiből lesz szenvedélybeteg? Gyakran gyors és leegyszerűsített válaszok születnek erre a kérdésre, amit kevésbé a megalapozott ismeretek, sokkal inkább az előítéletek formálnak.  Ha a szenvedélybetegségről és a szenvedélybetegekről gondolkodunk, könnyen megelevenedik a szemünk előtt egy sztereotip kép. Vajon mennyire hihetünk ennek a sztereotípiának? Talán meglepő a kérdés, de kinek a „kiváltsága” függővé válni?

Tovább >>

Szenvedély + betegség = szenvedélybetegség?

A szenvedélybetegség kifejezést a függőség szinonimájaként használjuk, de vajon tényleg betegségről van szó akkor, amikor egy kémiai szer használata vagy akár egy viselkedés valakit az uralma alá hajt? Előfordulhat az, hogy valaki tényleg nem képes saját szenvedélyeit megzabolázni? Hogy történhet meg az, hogy egyesek képesek nemet mondani az első pohár ital után, míg mások nem?

Tovább >>

Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége?

Verified by MonsterInsights