Blog

Az illuzionista esete a januárral

A decemberi ünnepkör kapcsán gyakran felmerül, hogy egy függő számára bizony ez az év egyik legmegterhelőbb időszaka. Miközben a száradó bejgli utolsó morzsáit még elpusztítjuk, számolnunk kell egy új év kezdetével, új feladatokkal és kihívásokkal. De vajon ez feloldozás vagy újabb nyomás egy szenvedélybeteg számára? Új és az újév?

Tovább >>

Válaszokat a karácsonyfa alá

Közeledik az év vége. Mögöttünk egy Száraz november emléke, előttünk pedig egy új év az új lehetőségekkel, vagy éppen a berögzült, berozsdásodott rutinjainkkal, amelyekről már ezerszer kiderült, hogy működésképtelenek. Mit remélhetünk egy új évtől? Valóban esély egy új kezdetre? Szenvedélybetegként miért nem olyan könnyű lapozni egyet, mint ahogy a naptár lapjain szokás?

Tovább >>

A felépülés irányai és zsákutcái

Kezelés, terápia, rehabilitáció. Csupa olyan fogalom, mely könnyen összeegyeztethető a felépüléssel. Ugyanakkor az eltérő utak és módszerek közül választani kell, ami megnehezítheti egy felépülő dolgát. Önsegítő csoport vagy egyéni terápia? Magánintézmény vagy közkórház? Pszichoterápia vagy addiktológiai konzultáció? Avagy: merre keressem a saját felépülésem?

Tovább >>

Minden, ami a gyógyuláson kívül megtörténhet

A függőségből való kilábalás csupa olyan fogalmat hívott életre, melyek rendkívül érzékletesen a térbeli mozgással modellezhetők. Ide tartozik a felépülés, a megcsúszás, a visszaesés. De mit takarnak ezek a kifejezések és miért törlik ki a gyógyulás kifejezését az addiktológia szótárából?

Tovább >>

Titkom, titkom, mondd meg nékem…

„Azért iszom, mert…”, ez a mondat sokféleképpen befejezhető. De sokszor megesik, hogy egy-egy ilyen mondatot nem lehet befejezni, mert olyan megterhelő titkok állnak a háttérben, amelyek felvállalása ellehetetlenül. A titkok egy része a tudattalanban reked anélkül, hogy az érintett képes lenne közvetlenül szembenézni velük. Más titkok megférnek a tudatos szinten is, de emberfeletti erőket igényel elkendőzésük, leplezésük. A titkok jelentős része oldódik az alkoholban, a szerfogyasztás enyhülést és megkönnyebbülést hoz. Ideig-óráig.

Tovább >>

Kinek a „kiváltsága” függővé válni?

Kiből lesz szenvedélybeteg? Gyakran gyors és leegyszerűsített válaszok születnek erre a kérdésre, amit kevésbé a megalapozott ismeretek, sokkal inkább az előítéletek formálnak.  Ha a szenvedélybetegségről és a szenvedélybetegekről gondolkodunk, könnyen megelevenedik a szemünk előtt egy sztereotip kép. Vajon mennyire hihetünk ennek a sztereotípiának? Talán meglepő a kérdés, de kinek a „kiváltsága” függővé válni?

Tovább >>

Szenvedély + betegség = szenvedélybetegség?

A szenvedélybetegség kifejezést a függőség szinonimájaként használjuk, de vajon tényleg betegségről van szó akkor, amikor egy kémiai szer használata vagy akár egy viselkedés valakit az uralma alá hajt? Előfordulhat az, hogy valaki tényleg nem képes saját szenvedélyeit megzabolázni? Hogy történhet meg az, hogy egyesek képesek nemet mondani az első pohár ital után, míg mások nem?

Tovább >>

Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége?