Blog

A pokolba vezető út kövei

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Ez a gyakran emlegetett mondat jól beleilleszthető azoknak a családoknak és mikroközösségeknek az életébe, ahol szenvedélybeteg él. A hozzátartozók és a szenvedélybeteghez kapcsolódó szeretett személyek többnyire kapálózva próbálnak ki mindent, ami lehetséges, és az összes varázsmondatot próbálják előhúzni a bűvös kalapból, hogy a függőség verméből kirántsák a szenvedélybeteget. Olykor azonban ez a legkevésbé sem segít, sőt…

Tovább >>

Érzelemstabilizátor, avagy kincs, ami nincs

Mennyire könnyű és gondtalan lenne az élet, ha lenne valami, ami az érzelmeinket az optimumhoz igazítaná. Ha akadna olyasvalami, ami felránt a legsötétebb gödrökből és kisimítja a legmélyebb ráncokat is a homlokunkon. Valami, ami egyben tart, amikor minden szétesni látszik. És hogy ez a valami maga az alkohol, az sok megvezetett függő összetört illúziója.

Tovább >>

A kis semmiség, amit alkoholizmusnak hívnak

Mitől számít valaki alkoholistának? Ez a kérdés nap mint nap elhangzik. Kevésbé az elfogyasztott alkoholmennyiség jelöli ki a láthatatlan határt szociális ivás és függőség között, mint inkább a mindennapokban megtapasztalt funkcióromlás és az életminőségre gyakorolt hatás. Amikor az átélt negatívumok már jelentkeznek, de a szerhasználónak esze ágában sincs mindezeket az alkoholfogyasztásához kötni, akkor beszélhetünk jó eséllyel bagatellizálásról.

Tovább >>

A függőség és a nem létező varázspálca

A szenvedélybeteg hozzátartozója általában minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a függő megszabaduljon szenvedélybetegségétől. Hogyan változtathatnám meg őt? – legtöbbször ez a kérdés fogalmazódik meg az aggódó szülőkben, házastársakban. Miközben reménytelennek tűnik a válasz megtalálása, érdemes azon elgondolkodni, hogy talán a kérdésben rejlik a hiba.

Tovább >>

Hozzátartozó a rengetegben

Miközben a szenvedélybetegségekről és a szenvedélybetegekről eltérő forrásokból szerezhetünk információkat, a személyes élethelyzetek akkor válnak igazán megismerhetővé, ha szót ejtünk a hozzátartozókról is. Nem csupán, mint a szenvedélybeteg mellett élő mellékszereplőkről, hanem mint saját sorsuk birtokosáról. És ebbe a sorsba bizony épp úgy beleivódott a függőség, mint a szenvedélybetegébe.

Tovább >>

Ki kicsoda az addiktológiában?

A kérdés némiképp úgy hangzik, mint egy ifjúsági ismeretterjesztő irodalom címe, vagy egy társasjáték elnevezése is lehetne ez. Ugyanakkor ez korántsem játék. Fontos tudni, hogy ki kicsoda az addiktológia világában és a felépülni vágyó szenvedélybeteg mely szakembertől milyen segítségre számíthat. És mi lehet a függő saját személyes hozzájárulása saját felépülésének biztosításához?

Tovább >>

Az illuzionista esete a januárral

A decemberi ünnepkör kapcsán gyakran felmerül, hogy egy függő számára bizony ez az év egyik legmegterhelőbb időszaka. Miközben a száradó bejgli utolsó morzsáit még elpusztítjuk, számolnunk kell egy új év kezdetével, új feladatokkal és kihívásokkal. De vajon ez feloldozás vagy újabb nyomás egy szenvedélybeteg számára? Új és az újév?

Tovább >>

Válaszokat a karácsonyfa alá

Közeledik az év vége. Mögöttünk egy Száraz november emléke, előttünk pedig egy új év az új lehetőségekkel, vagy éppen a berögzült, berozsdásodott rutinjainkkal, amelyekről már ezerszer kiderült, hogy működésképtelenek. Mit remélhetünk egy új évtől? Valóban esély egy új kezdetre? Szenvedélybetegként miért nem olyan könnyű lapozni egyet, mint ahogy a naptár lapjain szokás?

Tovább >>

A felépülés irányai és zsákutcái

Kezelés, terápia, rehabilitáció. Csupa olyan fogalom, mely könnyen összeegyeztethető a felépüléssel. Ugyanakkor az eltérő utak és módszerek közül választani kell, ami megnehezítheti egy felépülő dolgát. Önsegítő csoport vagy egyéni terápia? Magánintézmény vagy közkórház? Pszichoterápia vagy addiktológiai konzultáció? Avagy: merre keressem a saját felépülésem?

Tovább >>

Minden, ami a gyógyuláson kívül megtörténhet

A függőségből való kilábalás csupa olyan fogalmat hívott életre, melyek rendkívül érzékletesen a térbeli mozgással modellezhetők. Ide tartozik a felépülés, a megcsúszás, a visszaesés. De mit takarnak ezek a kifejezések és miért törlik ki a gyógyulás kifejezését az addiktológia szótárából?

Tovább >>

Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége?

Verified by MonsterInsights