Békési Tímea

Addiktológiai konzultáns

Etnográfusként, a saját kultúráját kutató és abban táncosként megmerítkező szakemberként kerültem húsz éve a szenvedélybeteg-ellátásba. Néprajzosként rögtön szembetűnő volt, hogy a hagyományos kultúra jelentősége alig merül fel akkor, amikor függőségek kialakulásának okait firtatjuk. Fontosnak véltem a gyászfeldolgozás és a felnőtté válás területét a függőségből való felépülés kapcsán, és az azóta szerzett tapasztalataim és szakmai tudásom is alátámasztják az összefüggés jelentőségét. Az addiktológiai konzultáns szakképzettséget 2010-ben szereztem, ezt követte 2012-ben a gyászkísérő képzés, majd 2015-ben a családterápiás alapképzés, 2019-ben pedig Metamorphoses-meseterapeuta lettem.

Dolgozom párokkal és családokkal is, emellett több éven keresztül vezettem hozzátartozói csoportot és gyászfeldolgozó csoportokat. Az elmúlt közel húsz évben dolgoztam a prevenció és a rehabilitáció területén egyaránt, s közben egyre fontosabbá vált számomra a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos tévhitek és előítéletek formálása. Ebből kifolyólag a segítő munka mellett írok, előadok és tanítok addiktológiai és gyászfeldolgozás témákban.

Tapasztalatom és hitem, hogy a családi erőforrások sikeres mozgósításával hatékony segítséget nyújthatunk az embereknek. Munkám legfontosabb elvi alapja a rendszerszemléletű megközelítés, amely meghatározza az egyéni konzultációs munkámat szenvedélybetegekkel, hozzátartozóikkal és gyászolókkal egyaránt. Ahogy vannak bizonyos törvényszerűségek az emberi psziché működésében, úgy az is fontos szempont, hogy minden ember, minden sors egyéni, ezért mindig a lehető legnagyobb alázattal igyekszem kísérni a változni, gyógyulni vágyó embereket felépülési útjukon.

Önnek, vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége?

Verified by MonsterInsights